5. Дигитална библиотека (1. део)

Презентација о дигиталним библиотекама


vii-5: Дигитална библиотека ‎(1. део)‎


OnLine и дигиталне библиотеке

Каква је разлика између онлајн и дигиталне библиотеке?

Првобитна идеја и за стварање интернета било је формирање електронске библиотеке за једноставан приступ и дистрибуцију информација. Погледајте

http://www.livinginternet.com/i/ii_summary.htm.

Овај циљ је постигнут на више начина, данас интернет и функционише као огромна библиотека. Данас на интернету постоји више од 18 000 библиотека, које имају свој веб сајт наhttp://www.libdex.com/

Потребно је направити разлику између библиотека које су присутне на мрежи и дигиталних или електронских библиотека. Онлајн библиотеке имају једноставну интернет страницу која садржи основне информације о програмима, активностима, едицијама и издањима књига. Поред тога може постојати и опција да се преко сајта изнајме или наруче праве књиге из каталога. Универзитети и друге образовне институције често нуде такве услуге, мада их нуде и јавне библиотеке. Са друге стране, дигиталне библиотеке нуде приступ књигама преко интернета, где се могу видети као обична интернет страница, у html формату, као књига у pdf или Microsoft Word формату или као обичан текст, ASCII формата.

Зашто користити онлајн библиотеке у школама?

Вештине неопходне за претраживање традиционалних и онлајн библиотека су сличне. Ове вештине је важно развијати у оквиру свих школских предмета.

На интернету постоје хиљаде библиотека специјализованих за различите области и теме. Потрага за информацијама на интернету је истраживачка активност током које неке или све информације које ученици користе долазе са извора на интернету.

Етичка питања

Библиотеке могу захтевати претплату или регистрацију за кориснике.

Библиотеке са претплатом: Ове бибилиотеке углавном захтевају годишњу претплату и понекада траже чланство на универзитету или институцији.

Бесплатне бибилиотеке су ограничене на објављивање материјала који нису заштићени ауторским правима. Пионир уовом послу је Пројекат Гутенберг

Библиотеке за које је потребна регистрација траже једноставно уписивање ваших података како бисте могли да приступите садржајима. Пре него што се региструјете, обратите пажњу на правила приватности и услове коришћења библиотеке.

Већина библиотека дозвољава приступ садржајима под одређеним условима. Правила ће захтевати да корисник поштује макар ауторска права. Не смете објављивати и прослеђивати материјале без сагласности аутора ако се они не налазе на јавном домену.

Поштовање ауторских права је и ствар личне одговорности. Најчешће искушење је плагијаризам, употреба туђег рада без навођења оригиналног извора и аутора. Обавезно наводите изворе.

Адаптиран текст са линка.

Видео клипови о дигиталним библиотекама

YouTube видео

YouTube видео

YouTube видео

YouTube видео

YouTube видео

YouTube видео

YouTube видео


Вежба

Вежба

Идите на линк http://en.childrenslibrary.org/ (Међународна дечија дигитална библиотека) и урадите следеће:

 1. Пронађите књиге из Србије. Колико је књига из Србије у овој дигиталној библиотеци?
 2. Изаберите неку књигу у овој библиотеци. Отворите је и нађите 5. страну. Опишите ваше искуство у коришћењу ове дигиталне библиотеке. Позовите наставника.
 3. Региструјте се као корисник ове дигиталне библиотеке. Опишите ваше искуство у коришћењу ове библиотеке као регистровани корисник.

Корисни линкови о дигиталним библиотекама

 • Дигитална Народна библиотека Србије (http://digital.nb.rs/)
 • Међународна дечија библиотека (http://en.childrenslibrary.org/)
 • Универзална дигитална библиотека (http://www.library.ucsb.edu/research/db/973)
 • Демонстрација приступа дигиталној библиотеци Europeana (http://europeana.eu/portal/)
 • Светска фондација е-књига нуди хиљаде текстова: http://www.netlibrary.net/.
 • Spot библиотека обезбеђује бесплатан приступ извору виртуелних библиотека: http://www.libraryspot.com/.
 • Међународна асоцијација школских библиотекара може бити користан извор информација, помоћи за професионални развој и смерница нарочито за школске библиотеке: http://www.iasl-online.org/
 • Алексов каталог електронских текстова је збирка докумената на јавном домену из енглеске и америчке литературе али и из западне филозофије: http://www.infomotions.com/alex2/.
 • Центар за електронске текстове је колекција библиотеке универзитета у Вирџинији, где можете претраживати на 15 језика: http://etext.lib.virginia.edu/uvaonline.html.
 • Чланак “Историјска истраживања у модерној библиотеци”:http://www.gallowglass.org/jadwiga/SCA/libraries.html.

Comments