7. Формати звучних записа – конверзија између различитих формата звучних записа

Презентација

vii-7: Формати дигиталних записа - Конверзија између различитих формата звучних записа


Звук

Звук је уздужни талас који настаје осциловањем звучног извора.То може бити инструмент,гласне жице...

Јачина звука зависи од величине амплитуде. Што је амплитуда већа то је звук јачи и обрнуто.

Постоје субјективна и објективна јачина звука. Субјективна јачина звука је она коју региструје наше ухо и шаље је мозгу.Она је 2 пута већа од објективне. Објективна јачина звука је реална јачина звука. То је енергија коју са собом носи звучни талас. Звук може бити одређен или неодређен.

Одређени звук, тј. тон обухвата све звукове који се могу одсвирати или отпевати. Неодређен звук обухвата људски говор, врисак, лавеж паса, шуштање лишћа, гром, шкрипу врата, градску буку, звук ломљења стакла и сл.

Људско ухо може да чује само звукове учестаности између 20Hz и 20.000Hz. Мало дете може да чује звукове целог овог опсега, док се старењем полако губи способност регистровања звукова виших учестаности.

Данас је присутна појава да многи људи слабије чују нискофреквентне звукове (басове). У већини телевизора, касетофона, рачунара, музичких стубова, дискмена, вокмена, као и сличних уређаја, налазе се звучници који нису способни да стварају басове што доводи до закржљавања одређених пријемника (рецептора) у уху.


Звук - формати

Звучни записи заузимају подоста места на рачунару па треба узети у обзир да се на wебу налазе што мање звучне датотеке како би се страница што пре учитала и како би се што пре скинули подаци на рачунар. Редуковањем величине записа смањује се и квалитет звука. 22 kHz, 8 бит моно квалитет звука употребљава се као стандардни формат слабијег квалитета звука и обично је доста квалитетан за говор.

CD" квалитет звука

44 kHz

16 бит Стерео

10.3 МБ

44 кХз

8 бит Стерео

5.18 MB

"FM" радио квалитет звука

22 kHz

16 бит Стерео

5.18 МБ

22 кХз

8 бит Стерео

2.59 MB

"AM" радио квалитета звука

11 kHz

16 бит Стерео

2.59 МБ

11 кХз

8 бит Стерео

1.29 MB

За компримовање аудио датотека потребна је специјална шема компримовања звана кодек (codec). Најпознатији аудио кодеци су: Lame MP3 audio codec & exe, AC3Filter & Codec, Radium MP3 Codec itd. Постоји много кодека, али су верзије MPEG-а посебно популарне за аудио записе.

Сваки тип рачунарске платформе и оперативног система користи свој јединствен формат аудио записа за репродукцију и снимање. Неки од најпознатијих аудио формата који се користе на wебу су: Wav, AU, Real audio (RA), MP3 (MPEG audio), Quick time, liquid audio.

MIDI

.MID

MIDI формат независан од платформе

Wave

.WAV

Microsoft формат за дигитал аудио

Audio Interchange File Format (AIFF)

.AIF

Macintosh формат за дигитал аудио

Sun Audio

.AU

Sunov компримовани дигитал аудио

audio CD

.CDA

Формат звука на аудио CD

Windows Media audio codec

.WMA

Microsoft компримовани формат

MPEG Audio Layer 3

.MP3

Компримовани формат све више у употреби


Формати аудио фајлова - листа

Lossless audio

Lossy audio

Other music

Playlists

Audio editing, music production
Comments