15. Додавање говора снимку

Често смо у ситуацији да је неопходно објаснити видео снимак речима. То се постиже снимањем коментара микрофоном. Уграђени микрофон код рачунара (ако такав постоји) обично нису задоољавајућег квалитета те је неопходно користити спољњи микрофон.
Када је микрофон прикључен поступак снимања говора је следећи:
1. Одаберите мени Tools и из њега Narrate Timeline као што је приказано на слици.
2. Уколико на временској линији није приказана линија за говор приказује се следећи дијалошки прозор.
Кликните на ОК
3.  На временској линији кликните на видео запис који желите да коментаришете. Можете снимити говор за поједине записе или за цео видео. Препоручује се снимање говора за сваки видео запис јер је у случају промене редоследа записа лакше извршити синхронизацију.
4. Говорите нормално у микрофон пре тога подесивши улазни нио сигнала (Input Level) тако да при говору зелена трака не прелази половину поља.
5. Када сте подесили улазни ниво кликните Start Naration.
6. Програм ће снимити ваш говор у посену датотеку. У дијалошком прозору Save Windows Media File унесите име под којим желите да сачувате датотеку и потом кликните на дугме Save.
7. Movie Maker ће сам додати звучни снимак одабраном видео снимку. Поступак може да се понови и за друге видео секвенце.

Ако је снимак говора претих или прегласан довољно је десним кликом миша на временску линију активирати падајући мени и затим притиском на тастер Volume подесити јачину звука.

Comments