34. Путање/линије

Основни појмови

Путање (линије)  су произвољни оквири објеката. Ово поглавље покрива неке појмове терминологијом и како су линије описане у Инксцапе, а затим се објашњава како могу бити креиране стазе, и на крају како путање могу да се мењају. 

Путање могу бити отворене (имају два краја) или затворене (немају завршетка). Оне такође могу бити спојене (састављене од одвојено отворене и / или затворене путање).

Отворена путања
 Затворена путања
 Спојена путања


Путање се разликују од облика по томе што немају унапред дефинисану структуру. На пример, правоугаоник облик је дефинисан у смислу ширине и висине са x и y офсетом. A corner point cannot be moved independently of at least one other corner point. Угаона тачка не може бити независно померена од барем једне тачке  угла. Пут, у облику правоугаоника, састоји се од координата четири угла. Било која угаона тачка путање можа бити померена независно од других тачака и тада путања мења облик
Правоугаоник облик, приказан пре (испрекидана линија) и после (пуна линија), вучења угла.
 

Правоугаона путања, показана пре (испрекидана линија) и после (пуна линија), вучења угла.
Регуларни облик може да се конвертује у путању али обрнуто није могуће.
Команда за конверзију је са графичким симболом  icon у подменију за рад са путањама. Ова операција може да се изврши и притиском на следеће тастере Shift+Ctrl+C. Подразумева се да је објекат пре тога селектован.

Безиерове криве

Већина путања су интерно описане у Инксцапе (и у многим другим програмима за цртање) као низ Безиерових линија. Веома је корисно разумети основне особине Безиерових линија за цртање и манипулацију путање. Безиерове линије дефинисане су са четири тачке, од којих су две крајње тачке или чворишта криве. Друге две су контролне тачке или ручице, свака у пару са неком од крајњих тачака. Контролне тачке су оне код којих почиње линија на једном крају линије и завршава се а одговарајуће контролну тачке су тангенте  на криву у крајњим тачкама. Ово омогућава несметано спајање више Безиерових линија да би се формирала путања.

Безиер криве са контролним тачкама.
Безиер крива показује крајње тачке (чворови) и контролне тачке (ручке).

Две или више Безиерових крива могу се укључити у форму сложенијег пута. Линија где се чвор  може бити глатка, означен квадрат (нормалан) или круг (Ауто-глатки чвор).

Два Безиер криве придружио са глатком тачку.
Два Безиерове криве спојене преко глатког чвора.

Или чвор може бити у углу чвора, такође се назива врх чвор, где се промене у правцу дозвољена нагло.

Два Безиер криве придружио углу чвор.
Два Безиерове криве спојене преко угаоног чвор.

Сегмент између два чвора може бити путања или линија. Имајте на уму да не постоје контролне тачаке за линију сегмената.

Закривљене сегменту и равно сегмента.
Два сегмента, једна крива и друге линије.

Креирање Путање

Путање могу бити креиране помоћу Оловка (Freehand), Безиер (Pen), и калиграфија алатке за цртање. Tакође могу бити креиране путем конверзије  из правилног облика или текстуалног објекта.

По подразумеваној вредности, путање креиран са Оловка и Безиер алатке имају црне линије ширине једног пиксела, док калиграфија алатка ће користити Тренутни стил . Оваква понашања могу се мењати у одговарајућим деловима Инксцапе Подешавања дијалога. (Десним тастером миша кликните на тренутни стил индикатор у алату Контроле да бисте отворили дијалог.)

The Pencil Tool Оловка алат

Оловка (или Freehand) алат је можда најлакше алат којим бисте нацртали путању. Једноставно кликните на ицон икону ( F6 или p ) у Кутија са алатима -а затим кликните превуците мишем преко платно за цртање линија. Држите притиснут тастер Shift док цртате привремене онемогућава снаповање чворова на Грид или водич Линије . То је такође, ако пут је изабран, додајте нови суб-пут до изабране пут.

Вежба

1.Креирати нови документ у програму INKSCAPE са следећим параметрима:
  • величина „платна“: desktop_800x600 
2. Сачувати овај документ у датотеку са именом у следећем формату
  • GRAFIKA-INKSCAPE01-<Разред и одељење>-<Име и презиме>
Пример: GRAFIKA-INKSCAPE34-VII5-Petar Petrovic
3. Користећи алате за цртање нацртати звезду, спиралу и кружницу са својим именом као на слици водећи рачуна о бојама линија и испуне.

4. Користећи алат за конверзију објекта у линију и алат за уређивање објекта помоћу чворова трансформисати овако добијену слику у слику као што следи
5. Сачувати ову датотеку и позвати наставника
Comments