Почетна‎ > ‎1. ИКТ‎ > ‎

09. Видео туторијали

7.09. Видео туторијали


Општи појмови

Туторијал  (приручник, уџбеник, водич, упутство) је метода преноса знања и може се користити као део процеса учења. Интерактивнији је и специфичнији од књиге или предавања; туторијал настоји да подучава на примеру и да пружи неопходне информације како би се завршио одређени задатак. Зависно од контекста, туторијал може имати један од више облика, у распону од низа упутстава за довршавање задатка, па све до интерактивне сесије решавања проблема.
Рачунарски туторијал је интерактивни софтвер креиран као алат за учење. Туторијали помажу људима да науче нове вештине користећи поступак корак по корак који осигурава да корисник прати и разуме материјал. На пример, водич за развој веба може да започне са упутствима о томе како да креирате основну веб страницу. Ова страница можда садржи само речи „Добродошли на моју веб страницу“ на њој и користите минимални ХТМЛ потребан за учитавање странице у веб прегледачу. Једном када корисник може да креира исправну веб страницу, у уџбенику се може објаснити како на страницу додати друге функције, као што су стилизовани текст, распоред табела и слике. Тада туторијал може да пружи упутства о томе како објавити веб страницу на Интернету.
Неке софтверски туторијали пружају функције тестирања како би се осигурала разумљивост материјала, док су друге једноставне упутства софтверског програма. Туторијали се могу користити у школске и пословне сврхе и писати за основне, средње и напредне кориснике. Чак и паметни компјутерски програмери користе туторијале. Већина програма за развој софтвера укључује уџбеник за креирање "Hello World!" програм, који је најосновнији програм који се може креирати помоћу софтвера. Будући да туторијали нуде постепени приступ учењу, могу бити корисни људима на различитим нивоима вештина. 

Која је разлика између туторијала, предавања и семинара?

Предавање 

Формална настава у којој предавачи износе предмете свим студентима који су уписани у одређени предмет.

Туторијал 

Пренос знања на мање формалан начин од предавања, туторијали су мали часови у којима ће се детаљније разговарати о материјалима са предавања.

Семинар

Комбинација предавања и туторијала (који се обично састоји од предавања и туторијала који се изводе заједно)

Видео  туторијали су метода преноса знања коришћењем видеа и могу се користити као део процеса учења јер могу бити интерактивнији и фокусиранији од књиге или предавања.
Видео туторијали, било да су снимљени или уживо, важни су за ученике јер дају још једну димензију  учениковом образовном искуству и тиме учење постаје ефикасније. Видео снимци омогућавају да се учионица оживи, нудећи различите перспективе и алате којима ученици обично не би могли да користе предности у учењу.

Како написати туторијал

Интернет је одличан начин да научите како радити ствари. Будући да постоји тако велика публика људи заинтересованих за учење путем интернета, писање туторијала може бити одличан начин да се постигну хитови и да их људи широм света виде. Нека ваши водичи буду специфични, конкретни и чисти. Ако то учините, могли бисте постати интернет позната особа.

1. део: Избор теме за писањеСлика под називом Напишите водич 1. корак

 1. 1
  Пронађите проблем који треба решити. Ако постоји нешто што вас занима или желите знати како то учинити, вероватно је да ће и то пасти на памет неком другом. Организујте брејнсторминг (севање мозгова - техника прикупљања идеја) занимљивих тема о којима ћете писати. Изаберите најинтересантније  о којима ћете писати.Слика под насловом Врите а Туториал Степ 2
 2. 2
  Истраживање постојећих туторијала . Ако заиста желите да вам туторијал неко прочита, најбоље је да одаберете тему о којој није превише често писано. Потражите на мрежи постојеће водиче и видите са чиме ћете се такмичити. 
  • Алтернативно, можете користити другачију перспективу или ставити другачији завршетак на тему која има постојеће закључке. Што је конкретније направите, мања је вероватноћа да ће бити дупликата.
  • На пример, напишите туториал о прављењу колача са шољицама кикирикијевог маслаца у тесту за разлику од туторијала о прављењу колача.Слика под насловом Врите а Туториал Степ 3
 3. 3
  Прецизирајте/сузите своју тему. Ако је ваша тема преширока, тешко ћете покрити све важно. Многи ће људи изгубити интересовање јер ће морати да прођу кроз материјал који није релевантан за оно што их занима. Ако имате широку тему, покушајте да размислите о начину да је поближе дефинишете.
  • На пример, уместо да напишете уџбеник о томе како да користите Микрософт Ворд, напишите уџбеник о томе како да убаците прекиде поглавља у Ворд документ.

2. део: Усавршавање вашег стилаСлика под насловом Врите а Туториал Степ 4

 1. 1
  Нека буде кратко и једноставно. Не употребљавајте велике речи. Будите сигурни да читалац може брзо да прескочити чланак и да добије поенту. 
  • На пример, ако пишете водич о томе како очистити мрљу, једноставно реците „нанесите сапун за прање посуђа на крпу“. Не дајте хемијско име за врсту сапуна и не пролазите кроз листу алтернативних сапуна.Слика под насловом Врите а Туториал Степ 5
 2. 2
  Детаљно опишите сваки корак. Не штедите на детаљима. Опишите сваки корак што је јасније и прецизније могуће. Не остављајте ништа машти. Слика са насловом Врите а Туториал Степ 6
 3. 3
  Пишите упутства пријатељским тоном. Претварајте се да водите разговор са пријатељем. Покушајте да не звучите као да разговарате са читаоцем или да верујете да сте паметнији од њих. Нека вам писање изгледа природно; као нешто што бисте изговарали наглас кад разговарате с неким.
  • Имајте на уму своју публику - вероватно ће неко покушати да сазна нешто о овој теми.
  • Реците нешто попут „напишите корисне белешке на маргини“ уместо „набројите аналитичке и тематске опсервације на суседним деловима текста“.
  • Избегавајте употребу техничког жаргона уколико не дефинишете термин.Слика под насловом Врите а Туториал Степ 7
 4. 4
  Кредитирајте своје изворе. Неки материјали у вашем водичу могу бити заштићени ауторским правима . Ако користите слике, информације или друге материјале из другог извора, мораћете да му доделите кредит. У супротном можете кршити законе о ауторским правима, а да не спомињемо етичке импликације узимања заслуга за туђи рад, слике и / или идеје.Слика под називом Напишите водич 8. корак
 5. 5
  Укључите слике или видео записе. Биће много лакше пратити ваша упутства ако имате слике или видео записе који показују шта радите. Снимке екрана су често добре илустрације. Покушајте да имате слику за сваки корак.
  • Да бисте снимили снимке екрана, притисните Print screen. Можете их очистити у програму за уређивање фотографија. Неки програми ће вам омогућити да напишете додатна упутства на слици. Помоћу њих можете, на пример, указати на одређени тастер који читач треба да притисне.
  • За снимање видео записа можете користити програме попут Camtasia или програм отвореног кода попут Camstudio .
  • Ако снимате видео туторијал, покажите публици више од свог лица. Укључите неке снимке, слике или слике екрана како физички обављате задатак који ће помоћи гледаоцу да концептуалише процес. Слика под насловом Врите а Туториал Степ 9
 6. 6
  Наведите више метода. Добро је навести неколико начина да се ствари раде. На тај начин, ако људи имају проблема са једном методом, имају друге могућности.
  • Јасно појасните како испунити задати задатак користећи сваку методу.Слика под називом Напишите водич 10. корак
 7. 7
  Дај примере. За мање конкретне теме може бити важно дати примере који ће оно што говорите учинити јаснијим. Не дозволите, међутим, да ваш чланак буде преоптерећен примерима тако да постане дуг или гломазан.
  • Ако, на пример, пишете уџбеник о томе како да се представите новим људима, могли бисте навести неколико примера конкретних ствари које бисте могли рећи да пробијате лед.Слика под називом Напишите водич 11. корак
 8. 8
  Објасните зашто је тема битна. Људи ће вероватније прочитати ваш уџбеник ако знају шта им може учинити. У уводу објасните предности учења вештине. Ако, на пример, објашњавате програм за обраду фотографија, реците читаоцу неке забавне ствари које он може да уради са сликам
 9. Слика под насловом Врите а Туториал Степ 12
  9
  Снимите видео туторијале на тихом месту. Ако радите видео туториал, обавезно га снимите на неком месту без ометања. Подрум, далеко од звука оближњег промета, идеалан је. Слика под називом Врите а Туториал Степ 13
 10. 10
  Говорите јасно и полако. За све аудио и визуелне водиче важно је да не говорите брзо. Што спорије говорите, гледаоци ће вас лакше разумети. Јасно изговорите своје речи. 

3. део: Састављање туторијалаСлика под називом Напишите водич 14. корак

 1. 1
  Напишите наслов. Наслов би требао јасно да описује о чему се ради у водичу. Требало би да буде кратко и прецизно, а да притом избегавате "клик-бајт" ( клик-бајт је наслов тако конструисан да "натера" читаоца да отвори линк вести) .
  • Размотрите наслов „Како убацити бројеве страница у Микрософт Ворд.“ Ако изоставите „Микрософт Ворд“, наслов не би био довољно прецизан и читалац не би знао са којим програмом радите.
  • Размотрите наслов „Како убацити фусноте, фусноте, референце и цитате у Микрософт Ворд.“ Фусноте и белешке су све врсте референци и једноставно се могу означити као референце. Дакле, у кратком наслову написали бисте „Како убацити референце у Мицрософт Ворд“.Слика под називом Врите а Туториал Степ 15
 2. 2
  Напишите увод. Напишите брзи одломак у којем читаоцу јасно поручујете о чему пишете. Објасните им зашто ће овај предмет бити користан. Покушајте их узбудити.
  • Може вам помоћи да на крају увода видите слику готовог производа. Ако читаоцу дате неку идеју о томе на чему раде, већа је вероватноћа да ће их узбудити око водича.Слика под насловом Врите а Туториал Степ 16
 3. 3
  Укључите јасне кораке. Сваки корак треба да буде јасан и кратак. Покушајте да уврстите слику која илуструје сваки корак. Не остављајте ништа машти.Слика под насловом Врите а Туториал Степ 17
 4. 4
  Поделите компликоване кораке. Ако установите да је корак претерано дуг или компликован, запитајте се да ли би било боље поделити се у два одвојена корака. Требали бисте бити у могућности сажети суштину сваког корака у реченици. Боље је имати више кратких корака од једног дугог. 
  Имајте на уму хронолошки редослед корака и предочите читаоцу да ли треба да се деси више корака истовремено.Слика под насловом Врите а Туториал Степ 18
 5. 5
  Вежбајте оно што проповедате. Након што завршите, покушајте следити сопствени туториал. Извршите сваки корак. Запитајте се да ли је било шта требало да завршите пројекат који није био укључен у корак. Ако је то случај, додајте тај корак свом туториалу.Слика под називом Врите а Туториал Степ 19
 6. 6
  Напишите одељак са ЧПП-ом. Одељак „често постављана питања“ (ЧПП) може бити добар начин за додавање више информација без прекида у току ваших корака. Размислите да ли постоје неки појмови или теме о којима расправљате у водичу који можда нису очигледни свим читаоцима. Ако је то случај, разговарајте о томе у секцији ЧПП.
  • На пример, ако ваш задатак укључује коришћење рачунарског програма с којим читач можда није упознат, можете помоћу поглавља ФАК да бисте им указали где могу да преузму програм. 
  • Замолите некога да прати ваш водич и види да ли на крају имају питања. Ако јесу, укључите питања и одговоре у одељак ЧПП.Слика под називом Напишите водич 20. корак
 7. 7
  Следите исти оквир за видео туторијале. Чак и ако снимате видео туториал, морате имати назив туторијала. Ако то немате, вероватно ћете изаћи из теме. Као и код писаног туторијала и ви требате имати увод и неколико јасно дефинисаних корака. Можда бисте желели да направите закључак, сумирајући проблеме или објашњавајући питања која ваша публика може имати. 

4. део: Довршите свој водичСлика под називом Врите а Туториал Степ 21

 1. 1
  Размислите о својој публици док прегледате туторијал. Ко је твоја публика? Да ли је туториал намењен почетницима или напредним корисницима? Размислите о томе које би додатне информације можда требале вашој публици да разуме ваш водич.Слика под називом Врите а Туториал Степ 22
 2. 2
  Прочитајте и уредите чланак. Чак је и најбољем писцу потребно неколико пута да прочита чланак, да би ухватио све њихове грешке. Покушајте да одложите чланак на неколико дана, а затим га поново пређите тако да бисте могли да га гледате свежим очима.
  • Проверите основе, попут правописа и граматике. Проверите да ли уџбеник тече логично и да ли га је лако разумети.
  • Размислите да друга особа погледа ваш водич како би видела да ли могу да примете погрешке у упису. Такође вам могу рећи да ли још нешто требате додати у уџбеник да бисте постали јаснији.Слика под насловом Врите а Туториал Степ 23
 3. 3
  Објавите свој туториал. Туториал можете објавити на својој веб локацији или на блогу. Ако сте направили видео туториал, можете га отпремити на Јутуб .Слика под насловом Врите а Туториал Степ 24
 4. 4
  Наставите са ревизијом. Само што је ваш туторијал објављен, не значи да сте готови. Једном када добијете коментаре, требало би бити јасно да постоји више начина за побољшање вашег чланка. Обратите пажњу на коментаре и размислите где можете да проширите или скратите туторијал да бисте одговорили на забринутости читалаца. [11]
Comments